Hírek

2010.08.17.Kiemelt elismerés Intelligens autópálya felügyeletért

A 2010-es Innovációs Nagydíj alkalmával részesítették kiemelt elismerésben az Intellio Kft.-t Intelligens autópálya felügyelet című innovációjáért. Az innováció eredményeképpen csökkent a halálos és nagy anyagi kárral járó balesetek száma, valamint biztonságosabb a közlekedés az M0 körgyűrű új szakaszán.

Üzemeltetői szempontból nem csak megtérülő, de fontos beruházás is volt az intelligens balesetmegelőző rendszerek telepítése. Az autópályák folyamatos felügyelete és a balesetek hatékony megelőzésének lehetősége mellett, kisebb emberi erőforrásigénnyel és alacsony üzemeltetési költséggel is számolhat az ÁAK Zrt. - mondta Kópházi János az Intellio ügyvezető igazgatója.

Az Intellio Forgalom Ellenőrző Megoldása egy intelligens, automatikus baleset megelőző és eseményrögzítő rendszer. A már Angliában és Olaszországban is tesztelt rendszer kritikus események észlelésekor képes figyelmeztetni a diszpécser szolgálatokat, megadva a történtek időpontját és típusát - mondta az ügyvezető. A kamerába épített eseményfelismerő funkciók jelentősen növelik az emberi megfigyelés hatékonyságát, különösen nagy kamerarendszerek esetében, hiszen a megfigyelések és észlelések jó részét az emberi erőforrások helyett a kamerák végzik.

Az autópályákon telepített legfontosabb funkciók között van: a leállósávban történő megállások jelzése, forgalommal szemben közlekedő járművek azonosítása, továbbá a járművek átlagsebességének mérése. Például baleset bekövetkezésekor a kamera detektorai észlelik a forgalom sebességének hirtelen csökkenését. Ilyenkor a rendszerriasztást küld a központba, ahol az események ismeretében lehetőség van az azonnali cselekvésre.

Az elismerésben részesült innováció tárgya a beépített intelligens eseményfelismerő funkcióval ellátott biztonsági kamerák, valamint az ezt kiszolgáló monitorozó és rögzítő rendszerszoftver és a kifejezetten autópályák és közutak felügyeletére és baleset megelőzésre fejlesztett Intellio forgalomellenőrzési termékcsomag.

A képen (balról jobbra) Kópházi János, Princz Adorján és Zentai Lóránt igazgatók láthatók az Innovációs Nagydíj átadása után a Parlamentben.

Videók a forgalomfigyelő rendszerről:
http://download.intellio.eu/videos/traffic2.wmv


Intellio Csapat


2010 © castrumsec.hu developed by Webshark